Onderwijs
Een vertrouwens/contactpersoon in het primair en voortgezet onderwijs is het aanspreekpunt voor leerlingen, ouders, verzorgers en collega's die klachten hebben of te maken hebben met sociale onveiligheid.
Als vertrouwens/contactpersoon ondersteun je melders in het zoeken naar de juiste klachtroute en naar oplossingen.
Er is specifieke wet- en regelgeving. Er is de meld- en aangifteplicht. Je zorgt dat je bekend bent in de school, geeft voorlichting over ongewenst gedrag en adviseert directie en bestuur. Het is zoeken naar je rol. Soms zijn er lastige ouders, die niet lastig willen zijn maar hun bezorgdheid uiten.
Deze mooie taak is niet altijd makkelijk. Daarom biedt het Noordelijk Netwerk Vertrouwenspersonen ondersteuning door intervisie, nascholing en persoonlijke begeleiding.
Intervisie:
In intervisie kun je terecht met je vragen en kun je cases (situaties uit de praktijk) inbrengen. We wisselen ervaring uit, leren van elkaar en besteden aandacht aan het stellen van goede vragen en aan de rol van de vertrouwens/contactpersoon.
'Heel fijn om te sparren met elkaar, juist in deze corona- tijd'
'Prettige en leerzame bijeenkomst met veel informatie'
'Ik snap mijn rol nu beter'
'Wat fijn dat ik zo ook contactpersonen ontmoet van andere scholen'.
De volgende intervisie is:
Data volgt.
Voor leden van het Noordelijk Netwerk Vertrouwenspersonen is intervisie gratis (maximaal twee keer per jaar). Je hoeft niet lid te zijn om mee te doen.
Peta Twijnstra, vertrouwenspersoon, coach en ervaren intervisiebegeleider, begeleidt de intervisie zodat de deelnemers beter kunnen worden in hun werk. Zij stelde het boek 'Morgen doe ik het nog beter, afwisselende modellen en werkvormen voor intervisie' samen.
Bijeenkomsten
Afgelopen jaar organiseerden wij 'Gedoe op social media' door Anke Visser van 'school en veiligheid'. Ook komend jaar organiseren we weer een leerzame bijeenkomst.
Houd de nieuwsbrief in de gaten.